Hollanda Vatandaşlık İşlemleri Hakkında Bilgi

Hollanda vatandaşlık işlemleri hakkında

Hollanda Vatandaşlık İşlemleri

18 yaşını doldurmuş olan her TC vatandaşın Hollanda vatandaşlık başvurusu işlemleri için hakkı bulunmaktadır. Ancak Hollanda vatandaşlığı alabilmek adına aşağıda yer alan kriterlerin taşınması gerekmektedir:

  • Minimum 5 sene süreyle Hollanda’da ikamet etmekte olanlar (Bir Hollanda vatandaşı ile en az 3 senedir evlilik ve birlikte yaşama durumu söz konusuysa kişi Hollanda oturum izninin süresi dolmadan izin yenileme ve süre uzatma için başvurduğu takdirde vatandaşlığa başvurabilir.)
  • Hollanda vatandaşlığına başvurmadan önce süresiz oturum izni veya geçici oturum iznine sahip olan kişiler
  • Hollanda kültürüne adapte olarak A2 dil yeterlilik sınavından başarıyla geçenler ya da dil yeterliliğini ispat eden diploma veya Hollanda’nın yetkili kurumları tarafından temin edilen dil sertifikası sahipleri
  • Sabıka kaydı temiz olan ve hakkında ceza davası bulunmayan kişiler
  • TC vatandaşlığından herhangi bir nedenden dolayı atılmamış kişiler

Hollanda Vatandaşlığına Geçme Yolları

Hollanda vatandaşlığına geçmek amacı olanların 2 prosedürden 1’ini takip etmeleri gerekmektedir.

1.Seçenekli Prosedür (Optieprocedure)

Hollanda dilini bilmeden ya da mevcut vatandaşlık terk edilmeden geçilen Hollanda vatandaşlığı prosedürüdür.  Bu seçeneği takip edenlerin minimum 15 yıl Hollanda’da yaşamakta olan eşleriyle birlikte ikamet etmesi ya da eşi Hollandalı olan kişiler olacaktır.

Hollanda Vatandaşlık İşlemleri Hakkında Bilgi

Hollanda Vatandaşlık İşlemleri Hakkında Bilgi

  • En az 3 senedir Hollanda vatandaşı ile ev olma
  • En az 3 senedir çalışıyor olmak
  • Düzenli gelir kaydı
  • Tüm masrafların kişinin kendisi tarafından karşılanması
  • Sabıka kaydının temiz olması

prosedürün gerektirdiği şartlardır. Başvuran kişi 18 yaşında ve üzerindeyse 4 yaşından itibaren Hollanda’da yaşıyor olması istenmektedir. Eğer kişi 65 yaşında ya da daha büyükse 15 sene aralıksız olarak Hollanda’da yaşıyor olması beklenmektedir.

Ocak 1985 tarihi öncesinde Hollanda haricinde farklı bir uyruktan biriyle evlenen kişiler ve vatandaşlığını kaybedenler, boşanma sonrasındaki 1 yıl içinde Hollanda vatandaşı olabilme hakkı kazanmaktadır.

İstisna gerektirmeyen normal durumlarda seçenekli prosedür ile Hollanda vatandaşlığına geçiş işlemleri süreci 3 ay içinde sonuçlanmaktadır.

2.Normal Prosedür (Naturalisatie – Naturalization)

3 senedir Hollanda vatandaşıyla evli ya da birlikte yaşamakta olanlar, direkt olarak Hollanda vatandaşlığı almak amacıyla başvuruda bulunabilir ve bu süreç normal prosedür olarak adlandırılmaktadır.

Bu prosedüre başvuranların sürekli olarak Hollanda’da yaşaması şartı yoktur ancak bu talebin olumlu sonuçlanması halinde TC vatandaşlığı kaybedilmektedir. Bu prosedürün sonuçlanma süresi ise normal şartlarda 1 yıldır.

Normal prosedür ile vatandaşlık başvurusu yapacakların:

  • 18 yaşında ya da daha büyük olması
  • Hollanda’da ya da Saint Martin, Saint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao, Bonaire gibi Hollanda yönetimindeki bölgelerde 5 senedir yasal şekilde ve aralıksız olarak ikamet ediyor olması
  • Geçerli bir amaçla süresiz veya geçici amaçlı olmayan bir oturum iznine sahip olması
  • Hollanda’nın dil yeterliliğini gösteren A2 sınavından başarılı sonuç alması
  • Mevcut vatandaşlığının sağladığı haklardan feragat etmesi
  • 12 aya maaş bordrosunu beyan etmesi

gerekmektedir.

Hollanda Vatandaşlığı İçin Başvuru Süreci

Bahsedilen 2 prosedür türünden herhangi biri, Hollanda’da ikamet edilen bölgenin belediyesinden yapılabilmektedir. Ancak başvurunun kabulü için talep edilen evrakların ve şartların eksiksiz şekilde tamamlanması gerekmektedir.

Belediye başkanlığının vatandaşlık talebini kabulü halinde bu talep ve ek olarak tavsiye belgesi, Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi IND’ye iletilmektedir.

Daire’nin onayı ile birlikte başvuran kişi Hollanda vatandaşlığına geçiş töreni için başvuru yapılan belediye aracılığıyla davet alır. Bu davet halinde katılacağınız tören ile birlikte ülkeye bağlılık için yemin edilir ve bu törene katılım zorunlu tutulmaktadır.

Törende yemin edilmesi halinde Hollanda vatandaşlığına kabul edilen kişi resmi şekilde bilgilendirilir. Bu işlemlerin ardından ikamet edilen bölgenin belediyesinden pasaport talebinde bulunulmaktadır.

Hollanda vatandaşlık reddi halinde Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi’ne kararın tekrar değerlendirilmesi amacıyla başvuruda bulunulabilinmektedir.

Hollanda Vatandaşlık Vize S.S.S

Hollanda Vatandaşlığı 2023 İçin Hangi Evraklar Gerekli?

Hollanda vatandaşlığına geçmek birçok insanın hayalidir. Elbette başka bir devletin vatandaşıyken buranın vatandaşı olmak kolay değildir. İlk olarak yaş sınırını doldurmuş olmalısınız. Eğer 18 yaş altıysanız başvuru yapmanız yasal değil. Veya veliniz ile başvuru yapabilirsiniz. Eğer yetişkinseniz sizden istenen evrakları vaktinde gönderip, güvence göstermenizle süreç başlar.

Hollanda Çifte Vatandaşlık Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çifte vatandaşlık en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Bunun için evvela Konsoloslukla görüşmeniz gerekmektedir. Konsoloslukta size sunulan evrakları doldurup eksik varsa toparlayıp teslim etmek şart. Hollanda’da vatandaş olarak sıkıntılı olmadığınızı göstermek zorundasınız. Bu hem maddi hem psikolojik yönden uyum ile olmalıdır.

Hollanda Vatandaşı ile Evlenmek Suretiyle Hollanda Vatandaşı Olabilir Miyim?

Evlenmek bir çeşit vatandaşlığa geçiş yöntemidir. Ancak çok kolay bir yöntem de değildir. Çünkü önce evlenip ertesi gün vatandaş olma hakkı kazanamıyorsunuz. Hollanda hükümeti sizin evli olduğunuzu bu işi anlaşmalı planlamadığınızı görmek ister. Her ne kadar zaman aşımı gibi durumlar söz konusu olsa da her an evliliğiniz mercek altına alınabilir.
8 cevaplar
  1. muhammed kara
    muhammed kara says:

    hallanda dogdum buyudum. simdi cifte vatandasiyim
    ben tek hollanda vatandasi olmak istiyoom.
    neler yapmak .
    11-07-2001 dogumluyum

  2. Ömer Faruk Yıldız
    Ömer Faruk Yıldız says:

    Çifte vatandaşlığım var. Türkiye’ye temelli dönüş yaptım. Hollanda vatandaşlığından “ücret karşılığı” feragat edebilir miyim?

  3. Goksel diril
    Goksel diril says:

    Merhaba ben 8 yila yakin buradayim hollandali bayanlan evliyim ve iki coxumgum var geldigimden beri hep calisiyorum ve simdide 4 seneyi askin dir bir fabrikada fast kintratli calisiyorum hollandacam cok iyi deil ama cigu seyi anliyorum ve okuyorum acaba hollanda vatandasligina nasil gecebilirim dil yeterkilik bekgesi icin sinava girmeme gerekvarmi ve basvuruyu nerede basil yapabikirim bana bukonuda yardimci okursaniz sevinirim tesekkur ederim

  4. Hakan Eryılmaz
    Hakan Eryılmaz says:

    Merhaba,annem 1971 yılında Hollanda’ya gitti.oturumunu 1976 senesinde Hollanda’dan almış. Ben 1986 yılında Türkiye’ye geri dönüş yapmış hamile olduğu ve gidiş yollarında (uçak,gemi ve tren..) kontenjanlar olmadı ve yer bulamadığı için geri dönememiş ve oturum hakkını kaybetmiştir. Hali hazırda teyzelerim ve dayım halen hollanda vatandaşı olarak orada ikametgah etmesine karşın annem Türkiye’de kalmak zorunda kalmıştır. Annemin tekrar vatandaşlık alma hakkı veya yasal bir imkanı var mıdır? Bilgi verirseniz sevinirim.

  5. Talha
    Talha says:

    Merhabalar, benim babam diyanete bağlı olarak 5 yıl sınırlı bir süre için hollandaya geldi hemen ardından biz geldik. Şuan 3 yıldır Hollanda’da yaşıyoruz son 2 senemiz kaldı. Bu 5 senenin sonunda ailem Türkiye’ye geri dönecek ama benim duyduğuma göre ben istersem öğrenci olarak tek başıma da devam edebilirmişim yaşamaya. Eğer bu doğru ise bu 5 senenin ardından kendim vatandaşlığa başvurmak istiyorum ancak başvurduktan sonra sahip olduğum Türk vatandaşlığından vazgeçmem mi lazım? Vatandaşlığı aldıktan sonraki süreçte hep Hollanda’da yaşamam mı gerekiyor? Vatandaşlığı aldıktan sonra Türkiye’de yaşamaya geri dönersem Hollanda vatandaşlığım iptal mi olur?
    Şimdiden çok teşekkürler .

  6. Volkan Aydin
    Volkan Aydin says:

    Eşim Hollandalı bende Türk vatandaşıyım , pandemiden dolayı çocuğumuz Türkiye’de doğacak . Çocuğum için Türkiye’den Hollanda pasaportu çıkartabiliyor muyuz ?

  7. Mehmet
    Mehmet says:

    İyi günler dilerim ben Hollanda vatandaşı olmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

  8. Ercan develi
    Ercan develi says:

    Ben 1974 hollanda doğumluyum 1988 de aile sebebiyle turkiye yi geri dönüş yapildi benim oturma iznim varmi bana bilgi verebilirmisiniz

Yorumlar kapalı.